top of page

Jaarboek 2023-2024

cover voor.jpg

De mens in het Klein-Brabantse landschap

 

De mens in het Klein-Brabantse landschap. Een archeologische verkenning van Bornem en Puurs-Sint-Amands”, jaarboek 2023-2024 van VHKB, brengt een overzicht van het rijke verleden van Klein-Brabant. Het boek telt 192 bladzijden en bevat meer dan 300 afbeeldingen van diverse opgravingen en vondsten uit de streek.

 

Klein-Brabant bleef tot ver in de 20ste eeuw een grotendeels blinde vlek op vlak van archeologie. In 2001 gaf VHKB het boek ‘Archeologie in Klein-Brabant’ uit, dat de archeologische kennis tot dan toe bundelde. Op dat moment waren nog maar weinig wetenschappelijk-archeologische onderzoeken gebeurd. Sinds de invoering van het Archeologiedecreet van 1993 en het Onroerenderfgoeddecreet van 2013 vonden er inmiddels verschillende archeologische onderzoeken plaats. Ze tonen aan dat Klein-Brabant duidelijk een archeologische hotspot is.

 

Dit publieksboek brengt op een vlot leesbare en uitgebreid geïllustreerde wijze een beknopt overzicht van onze huidige archeologische kennis van Bornem en Puurs-Sint-Amands. In het inleidende deel worden de historiek van het archeologisch onderzoek en de publieksontsluiting van de archeologische kennis geschetst. In dit deel wordt ook een overzicht gegeven van de gangbare archeologische onderzoeksmethoden.

 

Het tweede deel geeft een evolutie van het landschap vanaf 450.000 jaar geleden en plaatst het fysisch milieu van Klein-Brabant in archeologisch perspectief. Het derde deel brengt een algemeen overzicht van de mens in Klein-Brabant doorheen de tijd. Dit gaat over de steentijd, de brons- en ijzertijd, de Romeinste tijd, de middeleeuwen en de vroegmoderne en moderne tijd. Er gaat ook aandacht naar conflictarcheologie en dan in het bijzonder de relicten uit de wereldoorlogen.

 

In het vierde en laatste deel komen de verschillende sites en de belangrijkste vondsten in Klein-Brabant aan bod, zoals onder meer het Hof van Coolhem in Kalfort, de sites in de omgeving van de Lichter in Puurs en nabij het fort in Liezele, Den Dulft in Bornem, maar bijvoorbeeld ook de grafsteen van Zeger III, heer van Bornem. Aan de hand van kaderteksten worden bijzondere sporen of vondsten belicht. Voorbeelden hiervan zijn de stenen werktuigen van Neanderthalers in het Breeven in Bornem, de oudste potscherf in Klein-Brabant en de resten van een Gallo-Romeinse ijzersmidse in Liezele.

 

De prijs voor dit prachtige boek in meerkleurendruk met harde kaft bedraagt 45 euro. Bestellen kan door dit bedrag, of een veelvoud ervan, over te maken op het rekening-nummer BE63 0682 0091 4208 van de Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant vzw, Wolfgang d’Urselstraat 20, 2880 Hingene, met als mededeling “Jaarboek 2023-2024”, vermelding van e-mailadres en het gewenste aantal exemplaren. De verzendkosten zijn exclusief.

 

De voorstelling van dit jaarboek en de afhaling ervan vinden plaats in de Museumkerk-Wintam (Eduard De Blockstraat 2, 2880 Bornem) op zaterdag 14 december om 11 u, waarop u vriendelijk wordt uitgenodigd. Bij bestelling voor 1 november 2024 ontvangt u extra het boek ‘Archeologie in Klein-Brabant’ (VHKB 2001).

 

Meer informatie kan je bekomen via mail naar heemkundekleinbrabant@gmail.com of door te bellen naar nummer +32 (0)486 07 40 66

        

​​​

bottom of page